Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

 

Τον τελευταίο καιρό φθάνουν στα αυτιά μας πολλές κορόνες καθώς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ανακαλύπτουν τις δικτυακές εφαρμογές τηλεκπαίδευσης. Οι ενθουσιώδεις τεχνόφιλοι διαδίδουν πως η δημοσίευση των  πανεπιστημιακών διαλέξεων θα θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πράγματι βλέπουμε σιγά-σιγά να δημιουργούνται σελίδες διδασκόντων με διαφάνειες και υποστηρικτικά κείμενα. Το βάρος της ηλεκτρονικής δημοσίευσης αναλαμβάνει κάποιος μεταπτυχιακός φοιτητής απαλλάσσοντας τους διδάσκοντες από κάθε εμπλοκή με τα καπρίτσια της τεχνολογίας.

Η δημοσίευση στον παγκόσμιο ιστό επιτρέπει στους φοιτητές την επανάληψή της ύλης ή ακόμη και την αποθήκευσή της για μελλοντική χρήση. Η διδακτική ύλη χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη παρουσίαση, με προσθήκη διαδραστικού υλικού πολυμέσων, και τη χρήση επιπλέον υλικού με τη μορφή πόρων του παγκόσμιου ιστού. Η ευκολία της πρόσβασης μέσα από την ιστοσελίδα στην περίπτωση ενός καλοσχεδιασμένου δικτυακού τόπου υπερέχει από την άποψη της ευκολίας σε σχέση με την αναζήτηση στις έντυπες σημειώσεις.
Είναι εύλογο πως η διδακτική ύλη, η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση μπορεί πάντα να αντανακλά τις τελευταίες εξελίξεις, αφού δεν απαιτούνται πολυέξοδες επανεκδόσεις.

Είναι όμως αυτό εκπαίδευση από απόσταση; Στη διδασκαλία συμβαίνουν πολύ περισσότερα από απλή κατανάλωση πληροφοριών. Αν κάτι απαιτείται για την αποτελεσματική εκπαίδευση αυτό είναι προσωπική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους διδάσκοντες και στους εκπαιδευόμενους. Όταν ο καθηγητής και οι φοιτητές συναντιούνται στο αμφιθέατρο αναλαμβάνουν έναν κίνδυνο - οι φοιτητές διακινδυνεύουν να κληθούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους και ο καθηγητής διακινδυνεύει να του τεθεί ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορεί να απαντήσει. Αν αφαιρέσουμε από τη διδασκαλία τον κίνδυνο στερούμε από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία το σπουδαιότερο: να μάθουν πως να μαθαίνουν. Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι και ο καθηγητής διδάσκεται και βελτιώνεται μέσα στην τάξη. Εκεί δοκιμάζει ποια παραδείγματά του λειτουργούν περισσότερο, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευόμενοι και προσαρμόζει τη μέθοδό του. Όσα forums κι αν κατασκευάσουμε πάντα θα μιλάμε για υποκατάσταση. Η τεχνολογία δεν μας επιτρέπει ακόμα να συλλάβουμε τη διάθεση της εικονικής αίθουσας ακριβώς γιατί εκεί λειτουργούμε έχοντας αποχωριστεί τα σώματά μας. Δύο άνθρωποι που συνδιαλέγονται σε ένα χώρο αλληλεπιδρούν με ανεπαίσθητες κινήσεις των ματιών, χειρονομίες, με τη στάση του σώματός τους. Κάτι που επισημαίνει και ένας από τους δημιουργούς του παγκόσμιου ιστού ο Robert Cailliau είναι ότι η φυσική επαφή θα παραμείνει αναντικατάστατη. (Ευτυχώς!) "Τo bandwidth της γλώσσας του σώματος, η ταχύτητα, δηλαδή, με την οποία κάνεις γκριμάτσες ή μεταδίδεις τις ιδέες σου, είναι πάντα μεγαλύτερη στη φυσική επαφή παρά μέσω οποιασδήποτε τεχνολογίας. Ίσως κάποια μέρα να έχουμε τεράστιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ώστε να πετυχαίνουμε τρισδιάστατες εικονικές παραστάσεις, πέρα από τις τηλεδιασκέψεις με εικόνα. Τότε και μόνο τότε ίσως να μπορούμε να κάνουμε στην άκρη τη φυσική επαφή. Αν και νομίζω ότι υπάρχει κάτι μέσα στα γονίδιά μας που την αποζητά..." (Συνέντευξη στον Brad Spurgeon - International Herald Tribune - αναδημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 20/4/2003)

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι κόμβοι ανοικτής εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα των ερευνών για την αποτελεσματικότητά τους καθώς και τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει καθηγητές και εκπαιδευόμενοι διαχέονται ήδη μέσα από το διαδίκτυο.

Τι μέλλει γενέσθαι; Είναι άλλο ένα στάδιο στις επαναστάσεις της εκπαίδευσης που πρέπει να το περάσουμε; Μάλλον θα είμαστε εν ζωή και θα βρούμε τη χρυσή τομή σε λίγα χρόνια.


 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 



Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

20/3/2003


Σχόλιο για τον πόλεμο

Νικολαΐδου-Γιακουμάτου

3/4/2003

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου